Snakk om det!
Monday, August 5, 2013 at 07:57PM
Grete Kvalheim

Å snakke om seksuelle overgrep kan være fryktelig vanskelig, enten det er noe som skjedde for mange år siden, eller det er noe som nettopp har skjedd. Det kan rett og slett være vanskelig å finne ord for det du har vært utsatt for. Selv opplevde jeg at det tok flere år før jeg klarte å fortelle noen at jeg hadde blitt voldtatt. Det verste var hvis noen sa «jeg skjønner så godt hvordan du har det!». Nei – du gjør faktisk ikke det, hvis du ikke har opplevd overgrep selv!

Alle opplevelser er individuelle, egne og personlige. Mennesker reagerer rett og slett forskjellig. Det viktigste er at man reagerer, og ikke stenger følelsene inne, og familie og venner ute. Du tror det kanskje ikke, men det hjelper å snakke om det!

Det er ikke en konkurranse om hvem som har hatt den verste opplevelsen. Din reaksjon er viktig og riktig, og det er DEN du skal snakke om. Ikke tro at det du har opplevd er en bagatell som det ikke verdt å snakke om. Tro heller ikke at det du har opplevd er så forferdelig at andre ikke tåler å høre det.

 

Etter å ha jobbet i snart 30 år med å hjelpe folk som har vært utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep, har jeg fått lang erfaring med å snakke med mennesker i krise. Når jeg ser på alle brevene, kortene og e-postene med positive tilbakemeldinger jeg har fått i løpet av disse årene, så er jeg ikke i tvil om at det hjelper å snakke med noen som har opplevd det samme som en selv. En som har taushetsplikt og som faktisk forstår hva du snakker om når du prøver å forklare hvor redd du var. Som er flink til å lytte, og som kan bidra til å tenke noen nye og positive tanker. Som har et kontaktnett som kan hjelpe deg videre, hvis du ønsker det.

Hvis du trenger hjelp fra psykolog eller psykiater, så er ikke dette et tilbud for deg. Men kanskje jeg kan hjelpe deg videre til slik behandling?

Jeg har ledige timer for samtaler. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt dersom du trenger noen å snakke med! Tilbudet gjelder både ungdom og voksne, gutter og jenter, kvinner og menn. Familie og venner er også velkommen til samtale, enten alene eller sammen med den som har opplevd overgrep.

Ta kontakt på grete@taansvar.no / telefon 970 95 300 for bestilling av time.

Priser: Kr 1200,- pr time. Studenter kr 600,- pr time. Du trenger ikke henvisning fra lege.

Vi snakkes!

Beste hilsen Grete

Skal man hjelpe en annen, må man først finne ut hvor han er, og møte ham der. Søren Kirkegaard

Article originally appeared on taansvar (http://www.taansvar.no/).
See website for complete article licensing information.